Ovo sigurno niste znali …

O kafi

Ako ne možete da zamislite jutro bez velike šolje ovog aromatičnog pića, onda sigurno sebe smatrate velikim ljubiteljem kafe. Međutim, postoje neke zanimljive priče o ovom napitku, koje verovatno niste znali.

“Kafa Sopreso” će Vam povratiti veru u ljude

“Caffè sospeso” na italijnskom znači “susprendovana kafa”. To je italijanska tradicija, po kojoj svaku čovek može da plati kafu viška, za sledeću mušteriju, koja možda neće imati para. Dakle, možete da ušetate u neku od kafeterija koje praktikuju ovo, i da jednostavno pitate da li ima neki suspreso. Ovo je počelo u Napulju, ali je običaj sada već poprimio internacionalne razmere. Tako je prošle godine čovek u Kanadi kupio 500 kafa, što je pokrenulo čitavu lavinu, koja je za rezultat imala donaciju od 10.000 šoljica kafe na 30 lokacija.

Instant kafu su proslavili američki vojnici u Prvom svetskom ratu

Prvu instant kafu sa vodom izumeo je čikaški hemičar Satori Kato 1901. Ipak, masovnu proizvodnju je pokrenuo čovek koji se zvao Džordž Vašingron. Ipak, sva zasluga za omasovljenje ovog napitka pripada američkim vojnicima tokom Prvog svetskog rata.

Najsevernije ostrvo nosi naziv Kafe klub ostrvo

Kafe klub ostrvo (Kaffeklubben) je malo ostrvo iznad Grenlanda i predstavlja najseverniju tačku na Zemlji. Istraživač Robert Piri je prvi otkrio ovo ostrvo 1900. godine, ali ostvo nije dobilo ime sve do 1921. kada je danski istraživač Lauge Koh crtao mapu regije. Navodno, ime je dobilo po neformalnom kafe klubu geografa koji se redoivno sastajao na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Iako na opstrvu jedva postoji vegetacija, cvet ljubičasta kamenika je odoleo uslovima i opstaje.

„Koka kola” proizvodi kafu u konzervi pod nazivom „Džordžija”

„Koka kola” proizvodi kafu u konzervi pod imenom „Džordžija” koja se može kupiti u Japanu, Singapuru, Južnoj Koreji, Indiji i Bahreinu. Ova kafa se teško nalazi u Americi, tek poneki restoran ili kafić je ima u ponudi.

Kafa može da spasi jetru ciroze i kancera

Kafa može da spreči pojavu ciroze. Jedna studija je pokazala da oni koji su pili kafu svakog dana, smanjili su mogućnost dobijanja ciroze za 22 odsto. Ovo se ne odnosi na oporavak od alkohola. Jedna italijanska studija je pokazala da kafa smanjuje šanse za dobijanje raka jetre za 40 odsto, a onaj ko pije tri ili više šolja dnevno, smanjuje šanse za dobijanje raka na 50 odsto.